Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Kapusta kwaszona po koreańsku

Składniki: 2 kg białej kapusty 4 marchewki 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody ½ szklanki cukru 1 szklanka oleju ½ łyżki mielonej papryki 6 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli ¼ szklanki octu Sposób przyrządzenia: Kapustę, marchew i czosnek pokroić wg uznania, ciasno nałożyć do sterylnych słoików. Przygotować marynatę. Wodę doprowadzić do wrzenia,…

Cebula z czosnkiem marynowana

Składniki: ¾ szklanki wody 3 szklanki białego octu winnego 6 łyżek soli 6 łyżek cukru 20 cebul czerwonych i białych, obranych i pokrojonych 5 mm plastry 2 główki czosnku Sposób przyrządzenia: Wysterylizować słoiki we wrzącej wodzie. Wodę ocet, sól i cukier zagotować. Cebulę wymieszać, układać ciasno w słojach, dodać obrany czosnek, zalać marynatą. Szczelnie zamknąć.…

Agrest marynowany

Składniki: agrest Marynata: 1 szklanka wody 1 szklanka octu 6% 4 ½ łyżki cukru ½ łyżeczki soli 2 liście laurowe laska cynamonu – do saku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Agrest oczyścić i umyć, obsączyć. Napełnić agrestem czyste słoje, zalać chłodną marynatą, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Polskie „kapary” marynowane

Składniki: ½ kg zielonych owoców nasturcji Marynata: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1 łyżka cukru sól do smaku 2 liście laurowe czarny pieprz ziarnisty ziele angielskie goździki, cynamon w lasce (nie przesadzić) Sposób przyrządzenia: Owoce nasturcji zbiera się je, kiedy są zielone, potem nie nadają się do konserwowania. Zbieramy je w suchy bezdeszczowy…

Kabaczki po ukraińsku w oleju

Składniki: 2 kg kabaczków ½ szklanka oleju 5 ząbków czosnku 2 dkg natki pietruszki 2 dkg koperku 1 łyżeczka soli 3 łyżki octu 6% Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć dokładnie w zimnej wodzie, obciąć końce, pokroić w plastry o grubości około 2,5 cm. W rondlu rozgrzać olej i smażyć krążki do momentu aż staną się złote.…