Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Burak ćwikłowy ze śliwkami w miodowej marynacie

Składniki

  • buraki ćwikłowe
  • suszone śliwki

Marynata:

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • ½ szklanki octu 5%


Sposób przyrządzenia:
Buraki obrać, zetrzeć na tarce na wiórka. Śliwki opłukać, pokroić w paseczki. Buraki i śliwki dokładnie wymieszać, ciasno utłoczyć w czystych słoikach. Składniki marynaty doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut i wrzącą zalać buraki w słoikach, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 15 – 25 minut zależnie od wielkości słoików.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *