Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Tarte buraki ćwikłowe konserwowane

Składniki: 50 dkg buraków ćwikłowych 3 marchewki 20 dkg cebuli 2 pomidory ½ szklanki oliwy 1 łyżka octu 10% sól, papryka Sposób przyrządzenia: Buraki i marchew dokładnie umyć, cebulę obrać. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku, schłodzić, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać albo zmiksować. W odpowiednio dużym rondlu…

Kalafior marynowany z papryką

Składniki: 2 kg kalafiora 12 pomidorów 1 szklanka oleju ½ szklanki cukru 2 łyżki soli 10 dkg czosnku 40 dkg żółtej i czerwonej papryki 20 dkg natki pietruszki ½ szklanki octu 10% Sposób przyrządzenia: Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, obgotować aby był chrupki w osolonej wodzie, schłodzić. Paprykę oczyścić podzielić na ćwiartki. Pomidory obrać,…

Truskawkowy sos do lodów

Składniki: ¾ litra pokrojonych na pół truskawek 50 ml wody łyżka utartej skórki pomarańczowej ¾ szklanki cukru 125 ml syropu kukurydzianego 125 ml soku pomarańczowego Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem zagotuj razem wodę z skórka pomarańczy dodaj truskawki i poczekaj aż się zagotuje, zmniejsz ogień na mały i niech się pogotuje przykryte przez…

Bardzo ostry sos kreolski

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 2 oczyszczone, drobno pokrojone papryki jalapeno
  • ½ szklanki pokrojonej w kostkę dymki
  • 1 szklanka czerwonego octu winnego
  • 3 pokrojone drobno ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • sól

Cebula w marynacie

Składniki: 1 kg małych cebul 1 łyżka soli Marynata: 1 łyżka soli 1 szklanka octu spirytusowego 2 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę, zagotować wodę z przyprawami, po kilku minutach dodać ocet, wymieszać. Cebulę obrać, blanszować we wrzątku przez 1 minutę, odcedzić,…