Składniki: 50 dkg buraków ćwikłowych 3 marchewki 20 dkg cebuli 2 pomidory ½ szklanki oliwy 1 łyżka octu 10% sól, papryka Sposób przyrządzenia: Buraki i marchew dokładnie umyć, cebulę obrać. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku, schłodzić, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać albo zmiksować. W odpowiednio dużym rondlu…
Tag: przetwory domowe
Przetwory domowe
Kalafior marynowany z papryką
by Mika • • 0 Comments
Składniki: 2 kg kalafiora 12 pomidorów 1 szklanka oleju ½ szklanki cukru 2 łyżki soli 10 dkg czosnku 40 dkg żółtej i czerwonej papryki 20 dkg natki pietruszki ½ szklanki octu 10% Sposób przyrządzenia: Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, obgotować aby był chrupki w osolonej wodzie, schłodzić. Paprykę oczyścić podzielić na ćwiartki. Pomidory obrać,…
Przetwory domowe
Truskawkowy sos do lodów
by Administrator • • 0 Comments
Składniki: ¾ litra pokrojonych na pół truskawek 50 ml wody łyżka utartej skórki pomarańczowej ¾ szklanki cukru 125 ml syropu kukurydzianego 125 ml soku pomarańczowego Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem zagotuj razem wodę z skórka pomarańczy dodaj truskawki i poczekaj aż się zagotuje, zmniejsz ogień na mały i niech się pogotuje przykryte przez…
Przetwory domowe
Bardzo ostry sos kreolski
by Dorcia • • 0 Comments

Składniki:
- 2,5 kg pomidorów
- 2 oczyszczone, drobno pokrojone papryki jalapeno
- ½ szklanki pokrojonej w kostkę dymki
- 1 szklanka czerwonego octu winnego
- 3 pokrojone drobno ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- sól

Przetwory domowe
Cebula w marynacie
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg małych cebul 1 łyżka soli Marynata: 1 łyżka soli 1 szklanka octu spirytusowego 2 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę, zagotować wodę z przyprawami, po kilku minutach dodać ocet, wymieszać. Cebulę obrać, blanszować we wrzątku przez 1 minutę, odcedzić,…