Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Truskawki z galaretką śmietankową

Składniki:25 dkg dorodnych truskawek4 dkg cukru1 dkg żelatynypomarańcza1,6 szklanki śmietany kremówki Sposób przyrządzenia:Truskawki umyć, osuszyć, usunąć zielone dodatki, drobno posiekać. W rondlu podgrzać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, dodać cukier, otartą z połowy pomarańczy skórkę, posiekane truskawki. Gotować powoli aż masa zgęstnieje. Żelatynę zalać odrobiną wody, a gdy spęcznieje dodać ½ szklanki śmietany, podgrzewać w…

Koktail mleczny ze świeżymi owocami

Składniki: miękkie owoce sezonowe, 20 dag (truskawki, maliny, porzeczki, jagody) 800 ml jogurtu naturalnego pełnotłustego 2 łyżki miodu naturalnego Sposób przyrządzenia: Składniki zmiksować, tak jednak by pozostały kawałeczki owoców. Schłodzić 2 godziny w lodówce. Uwagi: Koktajl jest doskonałą alternatywą dla słodyczy, świetnie nadaje się dla dzieci, które nie chcą pić mleka. Jest pyszny i zdrowy.…

Owoce liczi karmelizowane

Składniki:12 owoców liczi świeżych lub konserwowanych1.2 szklanki cukry½ szklanki wodykilka łyżek dżemu pomarańczowego Sposób przyrządzenia:Owoce liczi obrać, przekroić na połowę, usunąć pestki. Jest to raczej trudne więc polecam owoce z puszki. W rondlu o grubym dnie lekko zrumienić cukier, dodać wodę, powoli gotować mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści, dodać owoce, gotować aż karmel zgęstnieje,…

Banany w rumie z bitą śmietaną

Składniki:6 bananów2 łyżki rumu½ szklanki cukru2 łyżki dobrego masła1, 5 szklanki śmietany kremówki Sposób przyrządzenia:W rondlu rozgrzać masło, dodać cukier i rum, mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Banany obrać pokroić na kawałki, dodać do rondla i mieszając delikatnie podgrzewać 1 minutę. Śmietanę ubić na pianę. Na talerzyki deserowe wyłożyć ozdobnie śmietanę, a na środku…