Składniki:5 dkg rodzynek sułtańskich2 łyżki rumu1 szklanka dobrej śmietany½ szklanki cukru pudrucukier waniliowy do smaku Sposób przyrządzenia:Rodzynki zalać ciepłą przegotowaną wodą, pozostawić je w niej na 1 godzinę aby napęczniały, odcedzić. Tak przygotowane rodzynki zalać rumem, wymieszać i odstawi ć na kolejne 30 minut. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać rodzynki z…
Tag: przepisy
Desery
Mrożony deser bananowo truskawkowy
by Marta • • 0 Comments
Składniki:1 szklanka dorodnych, pokrojonych w kostkę truskawek1 szklanka śmietany kremówki10 dkg białej czekolady2 lub jeśli małe 4 żółtka jaj2 banany3 łyżki soku z cytrynycukier puderNaleśniki:25 dkg mąki1 szklanka mleka1 szklanka wody mineralnej gazowanej2 jajkasól do smaku Sposób przyrządzenia:Zacznijmy od przygotowania naleśników. Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać…
Kremy
Truskawki w kremie mleczno ryżowym
by Daga • • 0 Comments
Desery
Suszone figi gotowane w soku jabłkowym
by Magda • • 0 Comments
Składniki:30 dkg suszonych fig1,5 szklanki soku jabłkowego1 łyżka soku cytrynowegokilka "słomek" skórki cytrynowej5 łyżki prażonych płatków migdałowych Sposób przyrządzenia:Suszone figi dokładnie umyć. Obciąć szypułki. W szklanym naczyniu zalać figi sokiem jabłkowym (pomarańczowym, winogronowym itp.) dodać sok cytrynowy i skórki, odstawić do lodówki na 12 godzin. Tak przygotowane figi przełożyć do rondla, zalać sokiem w którym…
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Limeta
by Redakcja • • 0 Comments
Limeta zwana również limonka, limetka, limeta kwaśnaLimeta pochodzi z południowo-wschodniej Azji (prawdopodobnie z Malezji). Jest małym drzewem (5 m wysokości). Obecnie uprawiana w tropikach (głównie Ameryka Środkowa i Floryda) – tu zajmuje miejsce cytryny. Owocami są jagody przypominające kształtem cytrynę, ale większe (średnica około 6 cm), w stanie dojrzałości zielonkawożółte. Pod woskowatą skórką znajduje się…