Składniki:
30 dkg dojrzałych truskawek
3 łyżki cukru
1 szklanka śmietany kremowej
2 łyżki żelatyny
3 łyżki wody
herbatniki
Syrop:
1 łyżka koniaku
2 łyżki cukru
3 łyżki wody
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać cukier z wodą, doprowadzić do wrzenia, schłodzić, wymieszać z koniakiem. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami, zrosić je przygotowanym syropem.
Żelatynę wymieszać z zimną wodą, podgrzewając na łaźni wodnej mieszać aż żelatyna się rozpuści, schłodzić. Śmietanę miksować wraz z cukrem, dodać do niej rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Część truskawek pozostawić do dekoracji. Umyte i oczyszczone truskawki dodać do śmietany., wymieszać i przelać do wyłożonych herbatnikami pucharków, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować pozostałymi truskawkami lub innymi owocami.