Składniki: 70 dag śledzi solonych ½ szkl. mleka ½ szkl. oleju gałązka natki pietruszki Ciasto: 2 jaja 2 łyżki oleju 10-15dag mąki 5-6 łyżek śmietany Sól Sposób wykonania: Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2 godz. W między czasie żółtka utrzeć razem a 2 łyżkami oleju po czym dodawać stopniowo śmietanę oraz połowę mąki. Całość…
Tag: potrawy z ryb
Śledzie
Pieczone śledzie z bazylią
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 80 dag śledzi 3 łyżki oleju sok z cytryny pieprz sól Sos: 20 dag pomidorów sok z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego kilka listków bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie wypatroszyć po czym skropić sokiem z cytryny wewnątrz i zewnątrz oraz oprószyć solą i pieprzem. Następnie ponacinać w poprzek i posmarować…
Sola i Flądra
Roladki z flądry w kalarepce
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 8 filetów flądry 2 kalarepki sok z 1 cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 dag masła 1 łyżka posiekanej cebuli 4 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka natki pietruszki sól biały pieprz Sposób wykonania: Filety oprószyć solą oraz pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Następnie każdy filet pospać…
Śledzie
Śledzie zapiekane z ziemniakami
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 80 dag śledzi 80 dag ziemniaków 3 dag suszonych grzybów 20 dag cebuli 6 dag margaryny ½ szkl. śmietany jajko posiekana natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i odstawić na 1-2 godz. po czym odcedzić, usunąć skórę oraz ości i pokroić je w paseczki. W między czasie gotować ziemniaki w łupinach…
Ryby
Ruloniki ze śledzi w żurawinach
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 8-10 filetów śledziowych cebula kwaszony ogórek Sos: 2 jabłka 1 szkl. majonezu 1 szkl. żurawin cukier Sposób wykonania: Filety zalać wodą i odstawić na 1-2 godz. W między czasie cebulę obrać i posiekać a ogórka pokroić w piórka. Następnie śledzie wyjąć z wody i na każdym filecie ułożyć cebulę oraz ogórka. Zawinąć śledzie w…