Składniki:
- 80 dag śledzi
- 3 łyżki oleju
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
Sos:
- 20 dag pomidorów
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Śledzie wypatroszyć po czym skropić sokiem z cytryny wewnątrz i zewnątrz oraz oprószyć solą i pieprzem.
Następnie ponacinać w poprzek i posmarować olejem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnik i piec ok. 10-15 min.
W między czasie ocet winny wymieszać razem z oliwą i drobno pokrojonymi pomidorami obranymi ze skórki.
Dodać jeszcze posiekane listki bazylii i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Upieczone śledzie wyjąć z piekarnika, polać sosem i od razu podawać.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze