Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone śledzie w cieście

Składniki:

  • 70 dag śledzi solonych
  • ½ szkl. mleka
  • ½ szkl. oleju
  • gałązka natki pietruszki

    Ciasto:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 10-15dag mąki
  • 5-6 łyżek śmietany
  • Sól

    Sposób wykonania:
    Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2 godz.
    W między czasie żółtka utrzeć razem a 2 łyżkami oleju po czym dodawać stopniowo śmietanę oraz połowę mąki.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę, resztę mąki i szczyptą soli, delikatnie wymieszać.
    Namoczone śledzie, osączyć i zawinąć w ruloniki, które nabijać na widelec i zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Przed podaniem przybrać natką pietruszki. 

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *