Składniki:
- 70 dag śledzi solonych
- ½ szkl. mleka
- ½ szkl. oleju
- gałązka natki pietruszki
Ciasto:
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- 10-15dag mąki
- 5-6 łyżek śmietany
- Sól
Sposób wykonania:
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2 godz.
W między czasie żółtka utrzeć razem a 2 łyżkami oleju po czym dodawać stopniowo śmietanę oraz połowę mąki.
Całość dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę, resztę mąki i szczyptą soli, delikatnie wymieszać.
Namoczone śledzie, osączyć i zawinąć w ruloniki, które nabijać na widelec i zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Przed podaniem przybrać natką pietruszki.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze