Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaranowa zapiekanka na zielono

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 600 g mieszanego mięsa mielonego
  • 250 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 250g mozzarelli
  • tłuszcz
  • 80 g startego parmezanu
  • wiórki masła
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Cebulę i czosnek posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła, wówczas dodać mięso, podsmażyć po czym dodać przyprawy, pomidory oraz bulion.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, trzymać na ogniu ok. 20 min. co jakiś czas mieszając.
    W miedzy czasie płaty lasagne gotować w osolonej wodzie ok. 2 min po czym odcedzić i przelać zimną wodą.
    Następnie masło rozpuścić, wówczas dodać do niego mięso i cały czas mieszając dolewać stopniowo mleko, pozostawić na ogniu ok. 5 min.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim naprzemian płaty lasagne, mięso, sos i plastry mozzarelli do wyczerpania składników.
    Całość posypać jeszcze wiórkami masła i startym parmezanem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i zapiekać ok. 30-40 min.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *