Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 600 g mieszanego mięsa mielonego
- 250 ml bulionu
- 1 puszka pomidorów
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- 250g mozzarelli
- tłuszcz
- 80 g startego parmezanu
- wiórki masła
- sól
- czarny pieprz
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Cebulę i czosnek posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła, wówczas dodać mięso, podsmażyć po czym dodać przyprawy, pomidory oraz bulion.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, trzymać na ogniu ok. 20 min. co jakiś czas mieszając.
W miedzy czasie płaty lasagne gotować w osolonej wodzie ok. 2 min po czym odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie masło rozpuścić, wówczas dodać do niego mięso i cały czas mieszając dolewać stopniowo mleko, pozostawić na ogniu ok. 5 min.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim naprzemian płaty lasagne, mięso, sos i plastry mozzarelli do wyczerpania składników.
Całość posypać jeszcze wiórkami masła i startym parmezanem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i zapiekać ok. 30-40 min.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze