Składniki:
- 500 g makaronu penne
- 250 g rukli
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 80 g parmezanu
- 100 g śmietany
- 200 g sera świeżego z oliwkami
- czarny pieprz
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g małych czarnych oliwek bez pestek
Sposób wykonania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie szalotki i czosnek posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać rukolę, pomidory pokrojone w cienkie paski oraz oliwki.
Całość wymieszać i smażyć często mieszając, pod koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej ser, wówczas doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, wymieszać ze śmietanowym sosem i posypać smażoną rukolą.
Przed podaniem posypać jeszcze startym parmezanem.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze