Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Penne z rukolą w oliwkowym sosie

Składniki:

  • 500 g makaronu penne
  • 250 g rukli
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 80 g parmezanu
  • 100 g śmietany
  • 200 g sera świeżego z oliwkami
  • czarny pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g małych czarnych oliwek bez pestek

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie szalotki i czosnek posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać rukolę, pomidory pokrojone w cienkie paski oraz oliwki.
    Całość wymieszać i smażyć często mieszając, pod koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej ser, wówczas doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Makaron odcedzić, wymieszać ze śmietanowym sosem i posypać smażoną rukolą.
    Przed podaniem posypać jeszcze startym parmezanem.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *