Składniki:
- 250g tortellini
- 4 pomidory
- 2 cukinie
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 250 g mozzarelli
- 1 szkl. czarnych oliwek
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu winnego
- biały pieprz
- sól
- tymianek
Sposób wykonania:
- Tortelini ugotować w osolonej wodzie al dente.
W między czasie cukinię pokroić w plasterki, pomidory w ósemki, paprykę w krążki, mozzarellę w plastry a cebulę w plasterki.
Wszystkie składniki wymieszać, dodając odcedzone z zalewy oliwki.
Tortellini odcedzić, przelać zimną wodą i dodać do sałatki.
Całość lekko przemieszać i polać oliwą wymieszaną z octem, solą, pieprzem oraz listkami tymianku.
Odstawić na 15 min.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze