Składniki:
- 30 dag filetów śledziowych
- 2 banany
- kapusta pekińska
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyki śmietany
- 2 łyżki rodzynek
- łyżeczka łagodnej przyprawy curry
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Śledzie zalać wodą i odstawić na 30 min.
W między czasie obrać banany i pokroić je w plasterki.
Oczyszczona kapustę poszatkować i dodać do bananów.
Wrzucić jeszcze rodzynki oraz odsączone śledzie pokrojone w cienkie paseczki.
Całość wymieszać i doprawić przyprawą curry.
Następnie majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i polać sosem sałatkę.
Wstawić do lodówki na 1 godz.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze