Składniki:
- ½ główki białej kapusty
- włoszczyzna
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka maki
- 2 pomidory
- ½ szkl. śmietanki
- 20 dag cienkich kiełbasek
- garść fasoli perłowej
- cebula
- sól
Sposób wykonania:
- Włoszczyznę obrać, wrzucić do garnka razem z pomidorami i cebulą, zalać wodą i ugotować.
W między czasie poszatkować kapustę, podlać odrobiną wody, dodać masło i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
Fasolę zalać 2 szkl. wody i również ugotować.
Gdy warzywa będą miękkie, wywar przecedzić a pomidory i cebule przetrzeć i dodać do wywaru razem z kapustą i fasolą.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.
Następnie dodać śmietankę roztrzepaną z mąką.
Pod sam koniec gotowania zupy dodać pokrojone w plasterki kiełbaski.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze