Składniki:
- 2 ogórki
- 1 por
- 1 awokado
- 1 l bulionu
- 125 ml śmietanki kremówki
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
- Pory pokroić w grube krążki a ogórki w grube plastry, wówczas wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem i dusić kilka minut, wówczas wlać połowę bulionu i trzymać na ogniu ok. 10 min.
Następnie obrać awokado a miąższ drobno pokroić i dodać do zupy razem z posiekanym koperkiem i całość dokładnie zmiksować.
Zmiksowany krem wymieszać z resztą bulionu aby zupa stała się rzadsza, dodać jeszcze śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.
Przed podaniem udekorować gałązkami koperku oraz szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej.Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze