Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Roladki z flądry w kalarepce

Składniki:

  • 8 filetów flądry
  • 2 kalarepki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 dag masła
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Filety oprószyć solą oraz pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
    Następnie każdy filet pospać pietruszką i zwinąć ruloniki, spiąć wykałaczką.
    Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wrzucić kalarepkę pokrojoną w zapałki, lekko poddusić i zalać winem, trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 5min.
    Po tym czasie dodać śmietanę i cały czas mieszając włożyć roladki razem z posiekanymi listkami kalarepki.
    Pozostawić jeszcze na ogniu ok. 5-7 min.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *