Składniki:
- 8 filetów flądry
- 2 kalarepki
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 dag masła
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
- Filety oprószyć solą oraz pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Następnie każdy filet pospać pietruszką i zwinąć ruloniki, spiąć wykałaczką.
Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wrzucić kalarepkę pokrojoną w zapałki, lekko poddusić i zalać winem, trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 5min.
Po tym czasie dodać śmietanę i cały czas mieszając włożyć roladki razem z posiekanymi listkami kalarepki.
Pozostawić jeszcze na ogniu ok. 5-7 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze