Składniki: 6 filetów śledziowych 6 cebul 2 jabłka 150 ml czerwonego wina 4 łodygi selera naciowego 2 listki laurowe 1 szkl. kwaśnej śmietany ½ szkl. słodkiej śmietany 4 łyżki majonezu 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju pieprz sól Sposób wykonania: Cebulę obrać po czym pokroić w krążki i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać listki…
Tag: potrawy z ryb
Makrela
Makrela Weroniki P
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 800 g filetów z makreli sok i skórka z cytryny 1 łyżeczka miodu 4 cienkie plasterki wędzonego boczku 1 ½ łyżki startego chrzanu 5 łyżek galaretki z czerwonych porzeczek 2 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Filety skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 min. Po tym czasie filety oprószyć solą i złożyć…
Ryby
Roladki z okonia ze szparagami
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: filety z okonia morskiego 2 pęczki białych szparagów sok z 2 cytryn 100 ml jasnego sosu sojowego 1 łyżka zielonej pasty curry sól biały pieprz Sposób wykonania: Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i gotować ok. 15 min. Po tym czasie szparagi odcedzić, odstawić aby ostygły, wówczas skropić je obficie sosem sojowym i ponownie odłożyć.…
Ryby
Pulpety rybne
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 600 g rybnych filetów (morszczuk, dorsz) 1 cebula 2 łyżki kaparów 1 jajko 1 białko czerstwa kajzerka ½ szkl mleka sok z cytryny sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Filety rybne pokroić w kostkę po czym oprószyć je pieprzem oraz solą i skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki na 30 min. W…
Szczupak
Szczupak w bakaliach
by Marta M • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg szczupaka • 200 g warzyw (marchew, seler, cebula, pietruszka, por) • 1 łyżka mąki • 2 łyżki masła • ½ szkl. rodzynek • 5-10 migdałów • ¾ szkl. czerwonego, wytrawnego wina • 2 liście laurowe • sok z jednej cytryny • łyżeczka cukru • sól • pieprz Sposób wykonania: Warzywa obrać…