Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z duszoną cebulką w śmietanowym sosie

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 6 cebul
  • 2 jabłka
  • 150 ml czerwonego wina
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 listki laurowe
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • ½ szkl. słodkiej śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

    Sposób wykonania:
    Cebulę obrać po czym pokroić w krążki i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać listki laurowe oraz wlać wino i trzymać na ogniu ok. 5-10 min.
    Następnie dodać śledzie pokrojone na kawałki, seler oraz jabłko pokrojone w plasterki.
    Śmietany wymieszać ze sobą razem z majonezem i mlekiem i dodać do reszty składników.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
    Wstawić do lodówki na 1 godz.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *