Składniki: • 8 filetów z makreli • 200 ml śmietany • 2 pęczki szczypiorku • 2 łyżki masła • 1 cebula • 200 ml wytrawnego białego wina • sok z cytryny • sól • pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, zalać winem i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać śmietanę i trzymać…
Tag: potrawy z ryb
Ryby
Lin duszony w chrzanie Gosi
by Gosia L • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg linów • ½ szkl. tartego chrzanu • ½ szkl. bulionu • łyżka masła • łyżka mąki • 1 szkl. śmietany • 2-3 listki laurowe • sól • pieprz • cukier • 1-2 łyżki octu winnego Sposób wykonania: Liny odfiletować po czym pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą oraz pieprzem i…
Śledzie
Śledzie Krystyny
by Krystyna • • 0 Comments
Szczupak
Szczupak Weroniki P
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: szczupak 3 marchewki ½ selera 3 cebule pęczek natki pietruszki 3 listki laurowe 4 goździki kawałek cynamonu ćwierć łyżeczki kwiatu muszkatołowego 2 szkl. białego wina 2 łyżki oleju 2 łyżki rodzynków 2 łyżki oliwek 2 łyżki kaparów 2 cytryny łyżeczka cukru łyżeczka masła łyżeczka mąki sól Sposób wykonania: Szczupaka natrzeć prażoną solą i odstawić…
Sola i Flądra
Flądra z kalarepką
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 600 g filetów z flądry sok i starta skórka z 1 cytryny 2 kalarepki z listkami 1 mała cebula 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ćwierć szkl. białego wytrawnego wina ćwierć szkl. śmietany 3 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Filety skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą pieprzem oraz starta skórką z cytryny,…