Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy z ryb

Śledziowe kotleciki

Składniki: 1 kg świeżych śledzi 2 jaja 20 dag tartej bułki 2 cebule 2 łyżki śmietany ½ szkl. oleju sól Sposób wykonania: Śledzie zemleć w maszynce. W między czasie ugotować ryż na sypko z dodatkiem koncentratu pomidorowego po czym odstawić do ostygnięcia. Następnie gdy ryż ostygnie dodać do niego zmielone śledzie, jajka, posiekaną natkę pietruszki…

Filet z łososia w miodowej glazurze

Składniki: 60 dkg filetów łososia ze skórą 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżki dobrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny posiekany koperek cytryna Sposób przyrządzenia: Filety z łososia podzielić na 4 porcje, umyć, dokładnie osuszyć. Wymieszać miód, musztardę i sok z cytryny. Tak przygotowaną marynatą nasmarować porcje ryby, odstawić do lodówki na 15 minut. Piec…

Faszerowane śledzie Ewy

Składniki: 1 kg świeżych śledzi 25 dag boczku łyżka margaryny cytryna Farsz: 2 cebule 10 dag pieczarek 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka margaryny sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie oczyścić, odciąć głowy po czym oprószyć solą wewnątrz i zewnątrz. Następnie masło utrzeć razem z pieczarkami pokrojonymi w drobną kostkę, posiekaną cebulą…

Śledzie w aksamitnym sosie

Składniki: 80 dag świeżych śledzi sok z 1 cytryny 1/3 szkl. oleju 5 dag mąki sól pieprz Sos: 25 dag dymki 1 szkl. śmietany 2 żółtka 4 dag suszonych grzybów sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na 1-2 godz. po czym ugotować do miękkości. W między czasie śledzie skropić sokiem z cytryny…