Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w aksamitnym sosie

Składniki:

  • 80 dag świeżych śledzi
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szkl. oleju
  • 5 dag mąki
  • sól
  • pieprz

    Sos:

  • 25 dag dymki
  • 1 szkl. śmietany
  • 2 żółtka
  • 4 dag suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na 1-2 godz. po czym ugotować do miękkości.
    W między czasie śledzie skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 min, po czym oprószyć solą, pieprzem oraz mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju.
    Miękkie grzyby odcedzić i pokroić.
    Następnie posiekać cebulę, którą zeszklić, wówczas dodać grzyby oraz śmietanę wymieszaną z żółtkami.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Podsmażone śledzie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać je sosem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać ok. 10-15 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *