Składniki:
- 80 dag świeżych śledzi
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szkl. oleju
- 5 dag mąki
- sól
- pieprz
Sos:
- 25 dag dymki
- 1 szkl. śmietany
- 2 żółtka
- 4 dag suszonych grzybów
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać wodą i odstawić na 1-2 godz. po czym ugotować do miękkości.
W między czasie śledzie skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 min, po czym oprószyć solą, pieprzem oraz mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Miękkie grzyby odcedzić i pokroić.
Następnie posiekać cebulę, którą zeszklić, wówczas dodać grzyby oraz śmietanę wymieszaną z żółtkami.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podsmażone śledzie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać je sosem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać ok. 10-15 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla