Składniki:
- 50 dag szparagów
- 15 dag pieczarek
- 15 dag gotowanej szynki
- ½ główki sałaty
- 1 puszka mandarynek
- 150 ml śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki curry
- ½ łyżeczki ostrego ketchupu
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Szparagi obrać i pokroić na małe kawałki, które zalać osoloną wodą i gotować ok. 5 min. po czym odcedzić i ostudzić.
W między czasie pieczarki pokroić w plasterki, szynkę w paski a mandarynki odsączyć z zalewy.
Następnie śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, trzema łyżkami zalewy z mandarynek, ketchupem po czym doprawić do smaku curry, solą, pieprzem oraz cukrem.
Do ostygniętych szparagów dodać pieczarki, szynkę oraz mandarynki.
Całość wymieszać i polać sosem, wstawić do lodówki na 30 min.
Sałatę umyć i porwać na małe kawałki, które rozłożyć w pucharkach i przełożyć do nich sałatkę.
Przed podaniem udekorować kawałkami mandarynki i listkami bazylii.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla