Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ze szparagów, pieczarek i mandarynek

Składniki:

  • 50 dag szparagów
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag gotowanej szynki
  • ½ główki sałaty
  • 1 puszka mandarynek
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki ostrego ketchupu
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Szparagi obrać i pokroić na małe kawałki, które zalać osoloną wodą i gotować ok. 5 min. po czym odcedzić i ostudzić.
    W między czasie pieczarki pokroić w plasterki, szynkę  w paski a mandarynki odsączyć z zalewy.
    Następnie śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, trzema łyżkami zalewy z mandarynek, ketchupem po czym doprawić do smaku curry, solą, pieprzem oraz cukrem.
    Do ostygniętych szparagów dodać pieczarki, szynkę oraz mandarynki.
    Całość wymieszać i polać sosem, wstawić do lodówki na 30 min.
    Sałatę umyć i porwać na małe kawałki, które rozłożyć w pucharkach i przełożyć do nich sałatkę.
    Przed podaniem udekorować kawałkami mandarynki i listkami bazylii.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *