Składniki:
- 1 kg świeżych śledzi
- 25 dag boczku
- łyżka margaryny
- cytryna
Farsz:
- 2 cebule
- 10 dag pieczarek
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka margaryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Śledzie oczyścić, odciąć głowy po czym oprószyć solą wewnątrz i zewnątrz.
Następnie masło utrzeć razem z pieczarkami pokrojonymi w drobną kostkę, posiekaną cebulą i natką oraz płatkami owsianymi po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym nadzieniem wypełnić śledzie.
Owinąć je cienkimi plasterkami boczku i sypiąc wykałaczką.
Przełożyć śledzie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać ok. 20 min.
Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K