Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane śledzie Ewy

Składniki:

  • 1 kg świeżych śledzi
  • 25 dag boczku
  • łyżka margaryny
  • cytryna

    Farsz:

  • 2 cebule
  • 10 dag pieczarek
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka margaryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Śledzie oczyścić, odciąć głowy po czym oprószyć solą wewnątrz i zewnątrz.
    Następnie masło utrzeć razem z pieczarkami pokrojonymi w drobną kostkę, posiekaną cebulą i natką oraz płatkami owsianymi po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym nadzieniem wypełnić śledzie.
    Owinąć je cienkimi plasterkami boczku i sypiąc wykałaczką.
    Przełożyć śledzie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać ok. 20 min.
    Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *