Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 cebul
- 1 kg młodych ziemniaczków
- 4 plasterki bekonu
- ½ pęczka szczypiorku
Sos:
- 250 g majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ziemniaki pokroić w drobną kostkę po czym gotować ok. 10 min w osolonej wodzie.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie, wówczas wrzucić boczek pokrojony w cienkie paski lekko przesmażyć i przeżyć do salaterki
Dodać odcedzone i ostygnięte ziemniaki oraz posiekany szczypiorek, wymieszać.
Następnie majonez wymieszać z musztardą , śmietaną i sokiem z cytryny.
Doprawić do smaku pieprzem po czym sosem polać sałatkę.
Całość lekko przemieszać i wstawić do lodówki na 30 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K