Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z ziemniaków, bekonu i cebulki

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 cebul
  • 1 kg młodych ziemniaczków
  • 4 plasterki bekonu
  • ½ pęczka szczypiorku

    Sos:

  • 250 g majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę po czym gotować ok. 10 min w osolonej wodzie.
    W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie, wówczas wrzucić boczek pokrojony w cienkie paski lekko przesmażyć i przeżyć do salaterki
    Dodać odcedzone i ostygnięte ziemniaki oraz posiekany szczypiorek, wymieszać.
    Następnie majonez wymieszać z musztardą , śmietaną i sokiem z  cytryny.
    Doprawić do smaku pieprzem po czym sosem polać sałatkę.
    Całość lekko przemieszać i wstawić do lodówki na 30 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *