Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy z ryb

Saskimi z flądry

Składniki: 25 dag fileta z flądry 1 szalotka ½ łyżeczki posiekanej papryczki jalapeno 1 łyżeczka kolendry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soku z limonki ½ łyżeczki oleju sezamowego Sposób wykonania: Rybę pokroić w bardzo cienkie plasterki, które ułożyć na talerzu tak aby lekko zachodziły za siebie. Następnie posiekaną szalotkę zmiksować razem z papryczką, kolendrą,…

Ryba z warzywami i pesto

Składniki: 1 kg halibuta bez ości i skóry 4 szalotki 1 ½ kg marchwi 2 pęczki porów ½ pęczka selera naciowego ½ pęczka natki pietruszki 3łyzki oliwy z oliwek 4 szkl. bulionu rybnego 2 liście laurowe ¾ szkl. pesto Pesto: 2 pęczki świeżej bazylii ½ główka czosnku ½ szkl. prażonych orzechów pinii 1 szkl. oliwy…

Rybka w białym sosie

Składniki: • 4 filety rybne • 1 szkl. mleka • 1 łyżka masła • 1 łyżka mąki pszennej • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • sok z cytryny • tłuszcz Sposób wykonania: Rybę skropić sokiem z cytryny po czym usmażyć na złoty kolor. W między czasie na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem.…

Racuchy z rybą

Składniki: 25 dag filetów z ryby 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonego tymianku 2 dag drożdży ½ łyżeczki cukru 1,5 szkl. ciepłej wody sól pieprz olej Sposób wykonania: Drożdże wymieszać razem z cukrem po czym zalać ½ szkl. wody i odstawić w ciepłe miejsce. W między czasie rybę oraz cebule zemleć w maszynce, wówczas…

Śledzie z marynaty w pomidorowym sosie

Składniki: 50 dag wymoczonych filetów śledziowych 3 cm korzenia imbiru 2 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu 2 ziarna pieprzu 5 goździków 4-5 listków laurowych szczypta gałki muszkatołowej 4-5 ziarenek ziela angielskiego sok z cytryny oliwa 1 koncentrat pomidorowy garść posiekanej: natki pietruszki, szczypiorku, koperku Sposób wykonania: Goździki razem z pieprzem i listkami laurowymi utłuc w…