Składniki:
- 50 dag wymoczonych filetów śledziowych
- 3 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- 2 ziarna pieprzu
- 5 goździków
- 4-5 listków laurowych
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- sok z cytryny
- oliwa
- 1 koncentrat pomidorowy
- garść posiekanej: natki pietruszki, szczypiorku, koperku
Sposób wykonania:
- Goździki razem z pieprzem i listkami laurowymi utłuc w moździerzu a imbir zetrzeć na tarce a małych oczkach, wówczas dodać cukier puder cynamon oraz gałkę muszkatołową.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie śledzie skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami, dokładnie wymieszać.
Odstawić pod przykryciem na całą noc.
Następnego dnia posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Śledzie ułożyć w salaterce, polać pomidorowym sosem i posypać posiekaną zieleniną.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Agatę R