Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone śledzie z grzybami

Składniki:

  • 50 dag solonych śledzi
  • 4 cebule
  • 15 dag suszonych prawdziwków
  • 1 szkl. oliwy
  • 2 łyżki mocnego octu winnego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. 2 l wody wymieszać z octem i zalać nią śledzie, odstawić na 1 godz.
    W między czasie grzyby zalać wrzącą wodą tak aby je tylko przykryła i odstawić do zmiękczenia.
    Następnie śledzie odsączyć i pokroić w dzwonka, grzyby zemleć w maszynce a cebulę pokroić w talarki.
    Układać w szeroki, rondlu warstwami śledzie, grzyby i cebulę, posypując solą i pieprzem oraz pokruszonymi listkami laurowymi.
    Gdy składniki się skończą zalać całość oliwą i trzymać na bardzo małym ogniu ok. 1 godz.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Jagodę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *