Składniki:
- 50 dag solonych śledzi
- 4 cebule
- 15 dag suszonych prawdziwków
- 1 szkl. oliwy
- 2 łyżki mocnego octu winnego
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- 2 l wody wymieszać z octem i zalać nią śledzie, odstawić na 1 godz.
W między czasie grzyby zalać wrzącą wodą tak aby je tylko przykryła i odstawić do zmiękczenia.
Następnie śledzie odsączyć i pokroić w dzwonka, grzyby zemleć w maszynce a cebulę pokroić w talarki.
Układać w szeroki, rondlu warstwami śledzie, grzyby i cebulę, posypując solą i pieprzem oraz pokruszonymi listkami laurowymi.
Gdy składniki się skończą zalać całość oliwą i trzymać na bardzo małym ogniu ok. 1 godz.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Jagodę