Składniki:
- 1 filetów śledziowych
- 1 kg cebuli
- 3 dag grzybów suszonych
- 1 niewielki konserwowy ogórek
- 2 wędzone szproty
- 1 szkl. sosu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- pieprz
- garść posiekanej zieleniny
Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
W między czasie posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać odsączone i posiekane grzyby, trzymać na malutkim ogniu.
Ogórek posiekać a szproty oczyścić z kręgosłupów, rozgnieść i dodać razem z ogórkiem do grzybów.
Całość dokładnie wymieszać i dodać sos pomidorowy.
Doprawić do smaku.
Filet pokroić na mniejsze kawałki i układać je w słoju warstwami, przesypując każdą warstwę posiekaną zieleniną.
Na koniec zalać je sosem i wstawić do lodówki na 2-3 dni.
Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Aleksandra