Składniki: 50 dag solonych śledzi 4 cebule 15 dag suszonych prawdziwków 1 szkl. oliwy 2 łyżki mocnego octu winnego 2 listki laurowe sól pieprz Sposób wykonania: 2 l wody wymieszać z octem i zalać nią śledzie, odstawić na 1 godz. W między czasie grzyby zalać wrzącą wodą tak aby je tylko przykryła i odstawić do…
Tag: potrawy z ryb
Śledzie
Śledzie w pomidorowej zalewie
by Aleksandra • • 0 Comments
Ryby
Kolorowe filety rybne na sposób dworski podane
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów ze skórą z łososia 1 kg filetów ze skórą dorsza 4 łyżki oliwy sok z 2 pomarańczy 10 dkg rodzynek sułtańskich 6 kolorowych, oczyszczonych pokrojony w pasy papryk 4 łyżki orzeszków piniowych lub nerkowca 1 pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety z dorsza i łososia podzielić…
Śledzie
Pasta Weroniki ze śledziem
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 1 filet śledziowy 1 kromka chleba tostowego 1 cebula 1 jabłko pieprz 2 łyżki octu 3 łyżki oleju 1 jajko ugotowane na twardo garść posiekanej zieleniny: pietruszka, koperek itp. Sposób wykonania: Obrane jabłko i cebulę pokroić w kostkę po czym śledzia, namoczoną kromkę, jabłko oraz cebulę zemleć w maszynce, wówczas dodać olej, ocet. Całość…
Ryby
Śledziowy pasztet a zimno
by Justyna J • • 0 Comments
Składniki: 30 dag filetów śledziowych 2 jajka ugotowane na twardo 1-2 cebule 1-2 kwaskowe jabłka 10 dag pieczywa tostowego garść posiekanej natki pietruszki ocet winny 2-3 łyżki oliwy pieprz Sposób wykonania: Pieczywo zalać wodą z dodatkiem octu i odstawić do napęcznienia wówczas przetrzeć przez sito. Następnie obrane jabłko zetrzeć na tarce, które skropić sokiem z…