Składniki:
- 25 dag filetów z ryby
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonego tymianku
- 2 dag drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 1,5 szkl. ciepłej wody
- sól
- pieprz
- olej
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać razem z cukrem po czym zalać ½ szkl. wody i odstawić w ciepłe miejsce.
W między czasie rybę oraz cebule zemleć w maszynce, wówczas dodać tymianek oraz szczyptę pieprzu, dokładnie wymieszać.
Następnie do drożdży wlać resztę wody po czym wlewać stopniowo do przesianej mąki z dodatkiem soli.
Cały czas mieszać do powstania ciasta o konsystencji śmietany, wówczas dodać zmielona rybę i całość dokładnie wymieszać.
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Po ok. 2 godz. nabierać łyżką ciasto i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Jagoda