Składniki: 50 dag. wieprzowiny bez kości 10 dag. wędzonego boczku 2 cebule 2 jajka 1/4 łyżeczki mielonego rozmarynu 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 2 marchewki pietruszka kawałek selera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz 2 łyżki soku z cytryny szczypta bazylii Sposób przyrządzenia: Mięso, boczek i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać…
Tag: pietruszka
Karp
Filet z karpia w pietruszkowo pomarańczowym sosie
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z karpia (sandacza, suma, węgorza…) sól, pieprz mąka olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 drobno posiekana cebula 3 łyżki soku cytrynowego 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 2 łyżki posiekanej naci pietruszki 1 łyżka kaprów sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać…
Warzywa
Aromatyczne pieczone warzywa
by Maria • • 0 Comments
Składniki:
- 2 duże obrane, pokrojone wzdłuż marchewki
- 2 duże, pokrojone wzdłuż pietruszki
- 1 duża, obrana i pokrojona na ćwiartki czerwona cebula
- 2 duże, obgotowane, pokrojone grubo ziemniaki
- 2 cukinie pokrojone w grube plastry
- sól, pieprz
Polewa:
- 2 łyżki syropu z cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżka oliwy
- 1 łyżka rozmarynu
Rosół
Rosół Grażyny
by Babciagramolka • • 0 Comments
Składniki:
-
- 1/4 kury
- 1/2 kg porcji rosołowej z indyka
- 1/2 kg wołowiny rosołowej
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 pory
- cebula
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 goździk
- 1 grzybek suszony
- 1 kostka bulionowa Knorra
- maggi w płynie
- 1 1/2 litra wody
- 2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
- ugotowany makaron