Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pietruszka

Pulpety florenckie

Składniki: 50 dag. wieprzowiny bez kości 10 dag. wędzonego boczku 2 cebule 2 jajka 1/4 łyżeczki mielonego rozmarynu 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 2 marchewki pietruszka kawałek selera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz 2 łyżki soku z cytryny szczypta bazylii Sposób przyrządzenia: Mięso, boczek i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać…

Filet z karpia w pietruszkowo pomarańczowym sosie

Składniki: 1 kg filetów z karpia (sandacza, suma, węgorza…) sól, pieprz mąka olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 drobno posiekana cebula 3 łyżki soku cytrynowego 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 2 łyżki posiekanej naci pietruszki 1 łyżka kaprów sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać…

Aromatyczne pieczone warzywa

Składniki:

  • 2 duże obrane, pokrojone wzdłuż marchewki
  • 2 duże, pokrojone wzdłuż pietruszki
  • 1 duża, obrana i pokrojona na ćwiartki czerwona cebula
  • 2 duże, obgotowane, pokrojone grubo ziemniaki
  • 2 cukinie pokrojone w grube plastry
  • sól, pieprz

Polewa:

  • 2 łyżki syropu z cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżka oliwy
  • 1 łyżka rozmarynu

Rosół Grażyny

 

Składniki:

    • 1/4 kury
    • 1/2 kg porcji rosołowej z indyka
    • 1/2 kg wołowiny rosołowej
    • 3 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 1/2 pory
    • cebula
    • 3 ziela angielskie
    • 3 liście laurowe
    • 1 goździk
    • 1 grzybek suszony
    • 1 kostka bulionowa Knorra
    • maggi w płynie
    • 1 1/2 litra wody
    • 2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
    • ugotowany makaron

Zupa ryżowa

 

Składniki:

    • 1 kg porcji rosołowej z indyka
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka,
    • kawałek selera
    • kawałek pory
    • 1 cebula
    • 3 liście laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • 1 goździk
    • 1 kostka bulionowa
    • maggi w płynie
    • 1 1/2 litra wody
    • 15 dag ryżu
    • 2 łyżki usiekanego zielonego koperku