Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety florenckie

Składniki:

  • 50 dag. wieprzowiny bez kości
  • 10 dag. wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki mielonego rozmarynu
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta bazylii


Sposób przyrządzenia:

Mięso, boczek i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz,rozmaryn i jajka. Wyrobić masę i formować małe kulki. Obtoczyć je w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jarzyny zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Zrumienić ma maśle, przyprawić solą, bazylią, podlać winem i chwilę dusić. Wymieszać i włożyć pulpeciki mięsne i dusić razem ok. 30 minut. Pod koniec duszenia doprawić sokiem z cytryny. Podawać z ryżem lub makaronem posypane posiekaną natką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *