Składniki:
- 50 dag. wieprzowiny bez kości
- 10 dag. wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki mielonego rozmarynu
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta bazylii
Sposób przyrządzenia:
Mięso, boczek i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz,rozmaryn i jajka. Wyrobić masę i formować małe kulki. Obtoczyć je w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jarzyny zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Zrumienić ma maśle, przyprawić solą, bazylią, podlać winem i chwilę dusić. Wymieszać i włożyć pulpeciki mięsne i dusić razem ok. 30 minut. Pod koniec duszenia doprawić sokiem z cytryny. Podawać z ryżem lub makaronem posypane posiekaną natką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad