Składniki:
- 1 kg filetów z karpia (sandacza, suma, węgorza…)
- sól, pieprz
- mąka
- olej do smażenia
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- 1 łyżka kaprów
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać Soko cytrynowy i pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, gotować powoli 5 minut. Uzupełnić odparowany sos wodą, dodać przeprawy, kapary i pietruszkę. Gotować 2 minuty. Filety z karpia umyć, osuszyć, przyprawić, odłożyć na 30 minut. Filety obtoczyć w mące i smażyć aż ładnie się zrumienią. Podawać obficie polane sosem.