Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczne pieczone warzywa

Składniki:

  • 2 duże obrane, pokrojone wzdłuż marchewki
  • 2 duże, pokrojone wzdłuż pietruszki
  • 1 duża, obrana i pokrojona na ćwiartki czerwona cebula
  • 2 duże, obgotowane, pokrojone grubo ziemniaki
  • 2 cukinie pokrojone w grube plastry
  • sól, pieprz

Polewa:

  • 2 łyżki syropu z cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżka oliwy
  • 1 łyżka rozmarynu

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki polewy dokładnie wymieszać. Warzywa polać polewą, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Plastry cukinii odłożyć. Pozostałe warzywa ułożyć na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C i piec warzywa przez 30 minut, dodać cukinię i piec jeszcze20 minut. Doskonale smakują solo lub jako dodatek do potraw mięsnych. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *