Składniki:
- 2 duże obrane, pokrojone wzdłuż marchewki
- 2 duże, pokrojone wzdłuż pietruszki
- 1 duża, obrana i pokrojona na ćwiartki czerwona cebula
- 2 duże, obgotowane, pokrojone grubo ziemniaki
- 2 cukinie pokrojone w grube plastry
- sól, pieprz
Polewa:
- 2 łyżki syropu z cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżka oliwy
- 1 łyżka rozmarynu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki polewy dokładnie wymieszać. Warzywa polać polewą, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Plastry cukinii odłożyć. Pozostałe warzywa ułożyć na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C i piec warzywa przez 30 minut, dodać cukinię i piec jeszcze20 minut. Doskonale smakują solo lub jako dodatek do potraw mięsnych. Polecam, pychota.