Skończyliśmy z „tłustościami” pora na przydatki jak mawia moja babcia. Czas zagospodarować głowę, nóżki, i podroby tj. serce, płuca i wątrobę. Opowieści o przygotowaniu jelit, pęcherza i żołądka Wam oszczędzę. Głowę i nogi bardzo dokładnie czyścimy, z głowy usuwamy gałki oczne, ozorek oraz mózg. Pierwszy raz jadłam mózg, rarytas, więc zacznę kolejną opowieść od przepisu…
Tag: pietruszka
Zupa rybna
Zupa ziemniaczana z pulpetami z ryby
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg ziemniaków 10 dkg marchwi 1 korzeń pietruszki 2 cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 2 litry wody lub bulionu drobiowego 40 dkg filetów z ryby słodkowodnej 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety rybne wraz z 1 cebulą…
Ryby
Lin w galarecie
by Joanna Kita • • 0 Comments
Panga
Panga na parze
by Joanna Kita • • 0 Comments
Wegetariańskie
Dietetyczna kasza z warzywami
by Joanna Krzewińska • • 0 Comments
Składniki: 200gr kaszy gryczanej 2 cebule 1 duża marchewka 1 pietruszka wraz z natką pół pora kilka ząbków czosnku fasolka szparagowa majonez (lub jogurt naturalny) koperek musztarda sól pieprz Sposób przyrządzenia: Kasze wraz z warzywami wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować aż warzywa będą miękkie. Majonez wymieszać z 2 łyżkami musztardy i posiekanym koperkiem, doprawić…