Składniki:
- 80 dkg ziemniaków
- 10 dkg marchwi
- 1 korzeń pietruszki
- 2 cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 2 litry wody lub bulionu drobiowego
- 40 dkg filetów z ryby słodkowodnej
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filety rybne wraz z 1 cebulą zmielić, dodać jajko, przyprawić, uformować z nich nieduże pulpety. Jeśli masa będzie zbyt wodnista można dodać kaszy manny. Warzywa umyć, obrać, rozdrobnić krojąc w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać marchewkę i po 3 minutach dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 3 minuty mieszając. Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki, 5 minut przed końcem gotowania zupy dodać ugotowane w osobnym rondlu pulpety rybne, przyprawy i zieleninę. Można opcjonalnie zupę zabielić śmietaną