Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Peregrynacje kulinarne, w kuchni babci Antosi 2

Skończyliśmy z „tłustościami” pora na przydatki jak mawia moja babcia. Czas zagospodarować głowę, nóżki, i podroby tj. serce, płuca i wątrobę. Opowieści o przygotowaniu jelit, pęcherza i żołądka Wam oszczędzę. Głowę i nogi bardzo dokładnie czyścimy, z głowy usuwamy gałki oczne, ozorek oraz mózg. Pierwszy raz jadłam mózg, rarytas, więc zacznę kolejną opowieść od przepisu na ten właśnie „kawałek” świniaka.

Móżdżek wieprzowy z jajkami
Składniki:

  • 1 móżdżek (około 50 dkg)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebulka
  • 3 jajka
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ocet lub sok z cytryny do zakwaszenia wody

Sposób wykonania:

  1. Z mózgu dokładnie powybierać odłamki kości i szczecinę. Delikatnie płuczemy. W rondlu zakwaszamy 1 litr wody, wkładamy do niego mózg i powolutku podgrzewamy do wrzenia. Po chwili olewamy wodę i czekamy aż mózg się schłodzi. Tak przygotowany obieramy dokładnie z pokrywających go błon i kroimy go w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę i smażymy powoli aż stanie się miękka i szklista, dodajemy mózg i smażymy kilka minut ostrożnie mieszając, dodajemy jajka, przyprawy i po kilku minutach smażenia podajemy posypując natką pietruszki.

    Nóżki, mięso obrane z głowy i podroby możemy użyć do produkcji wędlin, galarety itp.

    Studzianka wieprzowa
    Składniki:

    • 4 nóżki wieprzowe
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 kawałek selera
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
    • 7 – 8 ziaren pieprzu
    • 1/2 łyżeczki majeranku – opcjonalnie
    • sól, pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Bardzo dokładnie oczyszczone nóżki wieprzowe porąbać na małe kawałki. Można też dodać skórki wieprzowe ze słoniny lub boczku. Zalać zimną wodą i gotować, aż odpadnie od kości. Na 1/2 h przed końcem gotowania dodać: ząbki czosnku, cebulę, selera, pietruszkę i marchewkę. Dodajemy też przyprawy, liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz. Następnie wywar odcedzić. Z odcedzonego mięsa wybrać kości i przypraw. Mięso włożyć na powrót do wywaru i zagotować. W porcjowych miseczkach położyć na dnie po plasterku jajka na twardo, parę ziaren zielonego groszku z konserwy, plasterek marchewki z wywaru i szczyptę posiekanej zielonej pietruszki. Oprószyć majerankiem. Wywar powinien być esencjonalny i powinno go być tylko tyle, by pokrył mięso w miseczce.

      Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Agnieszka Waksmańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *