Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasteis de Belem

W te wakacje dokonałam prawdziwego kulinarnego odkrycia. A było to w Portugalii, gdzie po raz pierwszy spróbowałam oryginalnych Pasteis de Belem…
Jest to tradycyjny wypiek kuchni portugalskiej, ściślej lizbońskiej – minitarta z nadzieniem budyniowym, pochodząca z lizbońskiej dzielnicy Belém. Ma wspaniały waniliowy smak, do tego posypuje ją się cynamonem i cukrem pudrem. Byłam tak urzeknięta jej smakiem, że postanowiłam znaleźć przepis na te babeczki. Udało mi się to zrobić jeszcze w samej Portugalii, gdzie przy przydrożnym kiosku wystawione były książki kucharskie z przepisami kuchni portugalskiej. Tam znalazłam właśnie przepis na to cudo. Oto on:

Składniki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • 1 ¾ filiżanki pełnego mleka
  • ¼ filiżanki kremówki
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego


Sposób przyrządzenia:

Ciasto francuskie rozwałkować i powykładać nim foremki na muffinki. Podpiec w temp. 220 stopni przez 10 minut. W kąpieli wodnej zagotować mleko, dodać żółtka, cukier, cynamon, kremówkę, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i miksować. Powinien powstać gęsty budyń. Masę waniliowo – jajeczną wlać do dołków muffinek. Formę z ciasteczkami wstawić do piekarnik nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać tak długo, aż masa na górze będzie się karmelizowała na brązowo. Podawać gorące posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Marta Tomanek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *