Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasteis de Belem

W te wakacje dokonałam prawdziwego kulinarnego odkrycia. A było to w Portugalii, gdzie po raz pierwszy spróbowałam oryginalnych Pasteis de Belem…
Jest to tradycyjny wypiek kuchni portugalskiej, ściślej lizbońskiej – minitarta z nadzieniem budyniowym, pochodząca z lizbońskiej dzielnicy Belém. Ma wspaniały waniliowy smak, do tego posypuje ją się cynamonem i cukrem pudrem. Byłam tak urzeknięta jej smakiem, że postanowiłam znaleźć przepis na te babeczki. Udało mi się to zrobić jeszcze w samej Portugalii, gdzie przy przydrożnym kiosku wystawione były książki kucharskie z przepisami kuchni portugalskiej. Tam znalazłam właśnie przepis na to cudo. Oto on:

Składniki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • 1 ¾ filiżanki pełnego mleka
  • ¼ filiżanki kremówki
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego


Sposób przyrządzenia:

Ciasto francuskie rozwałkować i powykładać nim foremki na muffinki. Podpiec w temp. 220 stopni przez 10 minut. W kąpieli wodnej zagotować mleko, dodać żółtka, cukier, cynamon, kremówkę, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i miksować. Powinien powstać gęsty budyń. Masę waniliowo – jajeczną wlać do dołków muffinek. Formę z ciasteczkami wstawić do piekarnik nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać tak długo, aż masa na górze będzie się karmelizowała na brązowo. Podawać gorące posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Marta Tomanek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *