Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pory faszerowane

Pory faszerowane są moim daniem flagowym jako, że sam je wymyśliłem i z powodzeniem stosuję. Trzeba się trochę pobawić, dlatego radzę zastosować moją kolejność działań. najpierw gęste ciasto naleśnikowe, kiedy będzie odpoczywało kroimy z ziemniaków grube frytki, przygotowujemy pory, zagniatamy mięso, cebulę jedną dodajemy surową do mięsa, drugą zezłocą na patelni. Faszerujemy pory, a gdy całe mięsko zużyjemy, smarujemy naczynie żaroodporne lub zwykłą blachę tłuszczem, układamy na niej grube frytki, niezbyt daleko od siebie, żeby stworzyły ruszcik. Nadziane pory zanurzamy w cieście i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron .Obsmażone układamy na ruszcie z ziemniaków i do piekarnika na 40 min do godziny. Pycha Do tego z pozostałych zielonych liści porów możemy podać w miseczkach zupę-krem z gałką muszkatołową i grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Składniki:

  • 2 grube pory
  • 2 cebule
  • 2 -3 duże ziemniaki
  • 0,5 kg mielonego mięsa (najlepiej samemu zmielić łopatkę wieprzową np)
  • 2-3 jajka (jedno do mięsa mielonego, 1 lub dwa do naleśnikowego ciasta)
  • bułka tarta lub sucha kajzerka do mięsa
  • 20 dag mąki (na oko)
  • tłuszcz do pieczenia i smażenia – olej najlepiej
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy zależnie o upodobania, mój zestaw to: cząber, kolendra, jałowiec, pieprz, sól pieprz cayenne zmielone razem)


Sposób przyrządzenia:

Jak w skrócie stało, szykujemy gęste ciasto naleśnikowe, powinno niechętnie spływać, wtedy będzie dobre. Zostawiamy je w spokoju i kroimy pory. Trzeba odciąć pióropusz liści w miejscu, gdzie zaczną się rozłazić. Następnie odciąć piętki powyżej zgrubienia. Teraz najważniejszy punkt programu: wypychamy liście tak, żeby dostać zielone i białe rurki. Nie powinno się ich rozrywać. kiedy już je mamy, zabieramy się za przygotowanie grubych frytek i układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub blasze. Rozgrzewamy w tym czasie piekarnik do 180 st. C. Mięso mielimy lub jeśli używamy gotowego mielonego zagniatamy z jajkiem, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą i przyprawami. Faszerujemy pory upychając mięso w rurkach, ale tak, żeby ich nie rozerwać. Następnie zanurzamy w cieście i obsmażamy. Gotowe układamy na frytkach. Całość pakujemy do piekarnika i pieczemy około 40 min, do godziny uważając, by się nie spaliły, tylko ładnie doszły. Podajemy z zupą-kremem z pozostałych części porów. Smacznego
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Stanisław Morawski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *