Składniki:
- puszka kukurydzy
- 3 pomidory
- 2 świeże ogórki
- 20 dkg szynki konserwowej
- 2 średniej wielkości cebule
- 20 dkg sera żółtego
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml majonezu
- sól czosnkowa
- pieprz grubo zmielony
Sposób przyrządzenia:
Pomidory, ogórki, cebulę i szynkę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Kapustę pekińską zszatkować. W salaterce ( najlepiej przezroczystej ) układamy warstwami kolejno: kukurydzę, szynkę, ogórki, pomidory, cebulę, ser żółty, kapustę. Jogurt i majonez wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać wierzch sałatki tworząc pierzynkę. Smacznego!
Przepis został nadesłany na konkurs "Wspomnienie lata" przez Wiolettę Ladzińską