Składniki:
- 25 dag wędzonego boczku
- 3 żółte cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- ½ pęczka natki pietruszki
- 3 gałązki tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szkl. suchej soczewicy
- 12 szkl. bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
Składniki: 50 dag buraczków 3 marchewki 3 pietruszki 1 seler 25 dag mielonego mięsa wołowego 1 szkl. gęstej śmietany 10 dag margaryny 4 szkl. rosołu 1 łyżka maki sól pieprz sok z cytryny 1-2 ząbki czosnku majeranek Sposób wykonania: Obrane jarzyny zetrzeć na tarce o małych oczkach po czym dodać do mięsa. Całość dokładnie wymieszać…
Prostsza wersja fasolki po bretońsku, ale równie smaczna.
Składniki:
• fasola Jaś 40 dkg
• kiełbasa toruńska lub podwawelska 50 dkg
• marchewka 2 sztuki
• pietruszka 1 sztuka
• seler 1 plaster
• koncentrat pomidorowy 2 łyżki
• majeranek 2 łyżki
• kostka rosołowa drobiowa 1 sztuka
• liść laurowy 2 sztuki
• ziele angielskie 3 sztuki
• pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
Składniki: • cukinia 2 sztuki • marchewka 2 sztuki • pietruszka 1 sztuka • por 1/2 sztuki • seler 1/2 sztuki • kostka rosołowa warzywna1 sztuka Sposób wykonania: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i gotujemy około 15 minut z kostka rosołową warzywną – wody wlewamy tyle by tylko lekko…