Składniki:
- 50 dag buraczków
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 seler
- 25 dag mielonego mięsa wołowego
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 10 dag margaryny
- 4 szkl. rosołu
- 1 łyżka maki
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- majeranek
Sposób wykonania:
Obrane jarzyny zetrzeć na tarce o małych oczkach po czym dodać do mięsa.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, trzymać na ogniu cały czas mieszając do momentu, aż mięso zmieni kolor, wówczas zalać całość gorącym rosołem.
Pozostawić nadal na ogniu często mieszając.
Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz rozgniecionym czosnkiem.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Kika