Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kołduny z farszem z szynki i grzybów

Składniki:

    • rosół
    • majeranek

    Ciasto:
    • 25 dag maki
    • 1-2 jajka
    • ćwierć szkl. wody mineralnej
    • sól

    Nadzienie:
    • 10 dag tłustej wędzonej szynki
    • 5 dag suszonych grzybów

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać woda i odstawić na noc.
    Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły po czym odcedzić i posiekać.
    W między czasie posiekać również szynkę po czym poddusić ją razem z grzybami na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie do mąki wbić jajka, wlać wodę i dodać sol.
    Całość dokładnie wyrobić aby powstało elastyczne ciasto, które rozwałkować a potem wyciąć z niego kieliszkiem kółka.
    Nakładać na ciasto farsz i zlepiać kołduny, które ugotować rosole z dodatkiem majeranku ok. 10 minut.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Barbarę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *