Składniki:
- • rosół
• majeranek
Ciasto:
• 25 dag maki
• 1-2 jajka
• ćwierć szkl. wody mineralnej
• sól
Nadzienie:
• 10 dag tłustej wędzonej szynki
• 5 dag suszonych grzybów
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać woda i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły po czym odcedzić i posiekać.
W między czasie posiekać również szynkę po czym poddusić ją razem z grzybami na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie do mąki wbić jajka, wlać wodę i dodać sol.
Całość dokładnie wyrobić aby powstało elastyczne ciasto, które rozwałkować a potem wyciąć z niego kieliszkiem kółka.
Nakładać na ciasto farsz i zlepiać kołduny, które ugotować rosole z dodatkiem majeranku ok. 10 minut.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Barbarę