Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kołduny

Kołduny z farszem z baraniny

Składniki: 50 dag baraniny 1,5 l bulionu wołowego (może być z kostki) majeranek sól, pieprz 25 dag mąki łyżka oleju szczypta soli Sposób wykonania: Mięso zemleć w maszynce po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie mąkę wymieszać z olejem oraz wodą i zagniatać aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć…

Kołduny z farszem z szynki i grzybów

Składniki: • rosół • majeranek Ciasto: • 25 dag maki • 1-2 jajka • ćwierć szkl. wody mineralnej • sól Nadzienie: • 10 dag tłustej wędzonej szynki • 5 dag suszonych grzybów Sposób wykonania: Grzyby zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły po czym odcedzić…

Kołduny Leszka

Składniki: 0,5 kg bardzo tłuste, możliwe do dostania mięso wołowe ( z kością, antrykot, szponder), po obraniu z kości, ścięgien i błon 0.5 kg mięsa wołowego (polędwica, ligawa, udziec) 1 średnia cebula 5  ząbków czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz ciasto na pierogi Sposób przyrządzenia: Wspaniałe litewskie kołduny wykonywane są z wołowiny, baraniny z dodatkiem…