Składniki:
- 30 dag mąki
- łyżka masła
- żółtko
- sól
- ½ szkl. wody
Farsz:
- 40 dag bryndzy
- łyżka masła
- 2 jajka
- 20 dag kaszy manny
- 50 ml wody
- 2/3 szkl. mleka
- sól
- pieprz
- majeranek
Sposób wykonania:
- Wodę podgrzać po czym wlać ja do mąki, dodać żółtko oraz masło.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Następnie kasze wymieszać z odrobiną wody po czym przełożyć ją do wrzącego mleka.
Dodać jeszcze masło oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu.
Po kilku minutach zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać jajka, bryndzę, wymieszać i doprawić do smaku.
Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką kółka.
Na każdym rozłożyć po łyżce farszu i skleić.
Ugotować w osolonej wodzie.