Składniki: Ciasto: 30 dkg mąki 1 jajko woda Farsz: 20 dag grzybów 2 cebule 2 łyżki masła 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Namoczone grzyby ugotować i drobno posiekać. Podsmażyć na 1 łyżce masła drobno posiekaną cebulę, wymieszać z grzybami, 2 jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, układać na nim gałki z mięsa wielkości…
Tag: kołduny
Półmięsne
Kartacze litewskie
by Bugs z Kalisza • • 5 komentarzy
Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki:…