Składniki: 50 dkg solonych filetów śledziowych 2 marchewki 3 gałązki koperku 1 cebula Marynata: 1,5 szklanki wody ½ szklanki octu 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka ziaren pieprzu 1 łyżeczka żółtej gorczycy ½ łyżeczki nasion kolendry 1 liść laurowy sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie…
Tag: narodzenie
Schab
Schab w musztardzie na ostro
by Asia Kluza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu pokrojonego na porcje pęczek posiekanej zielonej pietruszki ½ słoiczka musztardy francuskiej 2-3 łyżki musztardy miodowej ½ szklanki oleju 4 posiekane ząbki czosnku łyżeczka rozmarynu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Musztardę wymieszać z olejem, czosnkiem ,natką pietruszki, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzeć pokrojone porcje schabu…
Panga
Panga zapiekana na porach
by Bartek Narewski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pangi 10 średnich porów/ białe części/ 4 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 8 marchewek 30 dkg pieczarek 4 łyżki słonecznika 2 pęczki koperku świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn Sposób przyrządzenia: Pory umyć, oczyścić, pokroić w grube plastry. Marchew umyć, obrać i też pociąć plastry. Pory gotować 1-2 minuty we wrzątku…
Ryby
Pikantny paprykarz z koperkiem
by Karol Kordowski • • 0 Comments
Składniki: ½ kg pangi 2 cebule 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz, ostra czerwona papryka koperek ½ szklanki śmietany 30% Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć solą , pieprzem i papryką. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, posmarować filety. Następnie pokroić rybę w kostkę, oprószyć mąką. Cebulę obrać,…
Pieczarki
Pieczarki zapiekane w piwnym cieście
by Halina Piękoś • • 0 Comments
Składniki: ½ kg pieczarek 1 szklanka jasnego piwa 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki do panierowania 3 jajka 1/2 szklanki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Oddzielić żółtka od białek. Z żółtkami połączyć mąkę, dodać 2 łyżki oleju i szklankę piwa. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodać do…