Składniki:
- 1 kg pangi
- 10 średnich porów/ białe części/
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- 8 marchewek
- 30 dkg pieczarek
- 4 łyżki słonecznika
- 2 pęczki koperku
- świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
Sposób przyrządzenia:
Pory umyć, oczyścić, pokroić w grube plastry. Marchew umyć, obrać i też pociąć plastry. Pory gotować 1-2 minuty we wrzątku w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą na sicie. Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć na oleju. Na tym samym oleju podsmażyć marchewkę, podlać wodą i dusić około 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Na spodzie żaroodpornego naczynia układamy pieczarki i połowę warzyw, rybę i przykryć warzywami. Posypać pestkami słonecznika. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. Udekorować koperkiem i plasterkami cytryny.