Składniki:
- 1 kg schabu pokrojonego na porcje
- pęczek posiekanej zielonej pietruszki
- ½ słoiczka musztardy francuskiej
- 2-3 łyżki musztardy miodowej
- ½ szklanki oleju
- 4 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Musztardę wymieszać z olejem, czosnkiem ,natką pietruszki, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzeć pokrojone porcje schabu i odstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni . Na blaszce ułożyć kotlety i piec około 45 minut, obracając co jakiś czas i smarować pozostałą marynatą. Po upieczeniu wyjąć na półmisek. Podawać z frytkami , oraz sosem na bazie majonezu i koncentratu pomidorowego z ostrą czerwoną papryką.