Składniki: 2 ½ łyżki oliwy 750 g wołowiny pokrojonej w kostkę 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 ½ łyżki przyprawy marokańskiej 2 łyżeczki mielonej kolendry 400 g pomidorów z puszki ½ szkl. bulionu z wieprzowiny 2 marchewki ¼ szkl. liści kolendry Sposób wykonania: Mięso zarumienić na rozgrzanej oliwie po czym mięso wyjąć a na tą…
Tag: na obiad
Baranina
Udziec jagnięcy glazurowany
by Lucyna Sójka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg udźca jagnięcego 1 szkl. musztardy 1 szkl. miodu 1 szkl. marynaty ziołowej 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy mieszanka kolorowego pieprzu 2 marchewki 2 cukinie Sposób wykonania: Mięso posmarować marynatą, musztardą oraz miodem i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 60 minut.…
Baranina
Podsmażona jagnięcina w marynacie z miodem i soją
by Mirosława Daszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 450 g jagnięciny ½ szkl. sosu sojowego ½ szkl. miodu ½ szkl. marynata czosnkowa 1 łyżka nasion sezamu 1 ½ łyżki oleju arachidowego 1 cebula 1 kapusty baby choy 200 g pieczarek 3 łyżki wody Sposób wykonania: Plastry jagnięciny zalać marynatą, miodem oraz sosem sojowym i odstawić na 30 minut. W między czasie sezam…
Wołowina
Zapiekanka z wołowiny i czerwonego wina
by Dorota Krzywda • • 0 Comments
Składniki: 750 g wołowiny 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. Marynaty czosnkowej 2 łyżki oliwy 1 cebula 3 plastry bekonu ½ szkl. bulionu wołowego 250 g grzybów 1 łyżka pasty pomidorowej 3 liście laurowe 1 łyżka posiekanych liści oregano 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej Sposób wykonania: Wołowinę zalać marynatą, czerwonym winem i odstawić na 30 minut.…
Raki
Raki gotowane
by Małgorzata Wójcik • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 1 pęczek koperku sól 12 raków Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić, dodać do nich koperek i zalać całość osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia. Do gorącej wody wrzucić raki i ponownie zagotować, wówczas garnek przykryć i odstawić na 8 minut. Po tym czasie raki wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętych…